Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Втора българска държава

Втората българска държава (на български: Второ българско царство, Vtorо Bălgarskо Tsartsvo) е средновековната българска държава, която съществува между 1185 и 1396 (или 1422) [1]. Наследник на Първата българска държава, е достигнала върха на своята мощ по смисъла на Калоян и Иван Асен II ", преди постепенно да намалее до бъде завладяна от османските нашественици в края на 14-началото на 15 век. Той е наследен от Княжеството и по-късно Царство България през 1878 година.

До 1256 на Втората българска държава е доминираща сила на Балканите. [2] византийци били разбити в няколко големи битки и в новата 1205-създаден Латинската империя е разгромена в битката при Одрин от император Калоян. Неговият племенник Иван Асен II (1218-1241) побеждава деспотство Epiros и превърна България в една регионална сила отново. Въпреки това, в края на 13 век империята намаля под постоянно нашествия на татарите, византийци, унгарци и вътрешна нестабилност и въстания. В края на 14-ти и началото на 15-ти век страната е била превзета от османските турци, които съсипа икономиката на България и инфраструктура, обезлюдени големи територии и уби благородство.

Културно на българската империя не е била сред най-напредналите държави в съвременна Европа. [3] Въпреки силния византийски влияние, българските художници и архитекти, успяха да създадат свои собствени отделни стил. Литературата и изкуството процъфтява през 14 век и голяма част от българското население е грамотно. [4]