Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Национален събор на народното творчество

Обект тип: Фестивали
местоположение: Копривщица

Българският песенен, инструментален, танцов и словесен фолклор е един от символите на българската национална идентичност. Това е причината той да концентрира редица културни политики, насочени към неговото опазване и предаване във времето. Значима роля в този процес играят фолклорните събори, сред които водещо място заема Националният фолклорен събор в Копривщица.

Началото му е поставено през 1965 г. Съборът в Копривщица се провежда средно на всеки пет години, като през 2010 г. е десетото му издание. На всеки от тях се представят отличените преди това на регионални събори изпълнители. В Копривщица участват индивидуални и групови певци, танцьори и разказвачи, както и групи за народни обичаи. Могат да се чуят и чуждестранни състави, изпълняващи български фолклор. В последните издания на събора се показват и традиционни занаяти, както и български народни носии.

За разлика от традиционните събори, на фолклорните, какъвто е Копривщенският, участниците излизат на сцената с предварително подготвена програма и биват оценявани от жури, което връчва награди на победителите. Самодейците изпълняват фолклорните творби пред многохилядна публика. Често елементи от фолклора на един регион се заимстват от изпълнители от друг край на България. Така чрез фолклорните събори в един напълно различен контекст на функциониране българският фолклор получава нов живот и място в съвременната култура.

Фотогалерия