Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Фестивал на розата (розопроизводството)

Обект тип: Занаяти, Фестивали
местоположение: Казанлък

Розата се възприема като един от символите на България. Маслодайната роза е пренеса в българските земи от Изтока. От периода на Възраждането производството на розово масло се развива интензивно в селищата на Подбалкана и Средногорието и страната се превръща в един от основните производители и износители на розово масло.  В селищата с розопроизводство в началото на 20 век се поставя началото на Празника на розата. Неговото провеждане е възобновено в годините на социализма в редица градове, а в календара се въвежда Ден на розопроизводителите.
 
Един от центровете на розопроизводството в България е Казанлък. В града е открит Музей на розата, а празникът на розата през 2010 г. бележи своето 42-ото издание. В последните години празникът протича в няколко дни в края на май или началото на юни. Той се открива на площада с тържествен водосвет и граждански ритуал - вдигане на знамето на града. В рамките на празника се организират конкурсите „Мини мис Царица Роза”, „Царица Роза”, конкурси за детска песен, за любовна поезия. Царица Роза се избира сред абитурентките на Казанлък.
 
Голяма атракция за гостите представляват възстановките на ритуалите при розобер и розоварене. Посетителите на празника могат да видят изложбите „Приказка за розата”, „Магията на цветята”, фотопленера „Долината на розите”, изложението-базар „Казанлъшка роза”, да разгледат произведенията на майсторите от различни занаяти на „Улицата на занаятите”. Празникът на розата е съпътстван от концерти на местни самодейци, народни ансамбли, духови и мажоретни състави. В последните години в рамките на празника се организира триатлон „Бодлите на розата” по екомаршрути. Празникът на розата в Казанлък завършва с карнавално шествие, фойерверки и концерт.
 
Голямата популярност на празника на розата се дължи на разнообразните му характеристики – той е празник на разцъфналата пролет, на красотата (на девойките и на цветята), на благоуханието както и на един значим за региона поминък, чиято символика е превърната в туристическа атракция.

Фотогалерия