Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Църква-костница “Св. Троица” в с. Гюешево

Обект тип: Война, Костница, Свети места, Църква
местоположение: Кюстендил

Храмът “Света Троица” е  издигнат в памет на загиналите български офицери и войници през Междусъюзническата (1913) и Първата световна война (1915-1918) в боевете, водени в околностите на Кюстендилското село Гюешево и съседните крайгранични височини. Инициативата за неговото построяване е на родолюбиви жители на селото, които подкрепят идеята в новопостроената църква да се изгради специална костница, в която да се положат костите на загиналите, погребаните в братските могили в района на землището на селото. През 1925 г. в Гюешево се учредява инициативен комитет от 17 души, под ръководството на командира на граничната застава капитан Владимир Йорданов.  Той избира за строежа на новата църква място в северозападния край на селото, което  е дарено от Стоимен Ангелов Белия. Отделно за строежа той дарява 100 000 лева. С доброволен труд и средства в изграждането на църквата-костница се включва местното население не само от Гюешево, но и от околните села. Започва набиране на средства, които основно идват от Министерството на войната и Варненско-Преславския митрополит Симеон. Инициативният комитет възлага на арх. Георги Иванов да изработи план на църквата и криптата към нея.

Изграждането на храма започва с полагането на основния камък на 2 август 1925 г.  и продължава 5 години, през които строителството се ръководи от арх. Рудолф Фишер, построил сградата на гара Гюешево.`Църквата- костница се състои от две части – горна и долна.На горната част има два етажа. Стените на църквата са изписани със сцени, свързани с военните светци  Св.Димитър Солунски, Св.Георги, Св. Тодор Стратилат, Св. Архангел Михаил и Гавраил и др.  В художественото оформление и в изписването на църквата  се привличат утвърдените за времето си български художници  Димитър Гюдженов, Дечко Миндов, проф.Никола Кожухаров, проф. Георги Христов. Дърворезбата на иконостаса е изработена от Радомир Мондов, Владимир Наумов и скулптура Стефан Стоянов.

Денивелацията на терена позволява на архитекта да изгради от масивни камъни приземен етаж, в които се намира костницата. В нея са събрани и поставени в специално хранилище костите на убитите български офицери и войници, които се пренасят от братските могили, първоначално от околностите на Гюешево, а след това и от по-отдалечени места, дори и от сръбска територия. Стените на костницата също са изписани с подходящи за случая сцени и релефни и барелефни символни изображения, свързани с християнската религия.

В храма е поставена възпоменателна плоча с надпис:  “ Построен при царуването на Негово Величество Борис ІІІ – Цар на българите в памет на загиналите 18 български офицери и 1491 войници в боевете около Гюешево през войните 1912-1913 год. и 1915-1918 год.”

Тържественото освещаване и откриване на новопостроената  църква-костница “ Св.Троица” става на 3 август 1930  г. от негово преосвещенство Св. Соф. Митрополит Стефан в присъствието на военния министър генерал-майор Никола Бакърджиев, кмета на Кюстендил, представители на Светия синод, свещенически хор и населението от околните селища. Повече от 80 години, на тази дата, в този свещен храм се отдава почит на загиналите за отечеството български воини.

Фотогалерия