Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Клувията (Бачковски манастир)

Обект тип: Свети места
местоположение: Асеновград

Местността Клувията е част от православния култов комплекс около Бачковския манастир. Неговата икона „Св. Богородица Умиление” е смятана за чудотворна. Тя е подарена на манастира от грузински монаси през 1311 г. Всяка година на втория ден от Великден, понеделник, украсена с венец от цветя тя се изнася от монасите и с литийно шествие се отнася от манастира до местността Клувията (на 6 километра от манастира). В м. Клувията има параклис, пещера и аязмо. Литийното шествие е изографисано на стена на Бачковския манастир през 1846 г.
 
Според легендата иконата преди векове е укрита в м. Клувията от монаси и след много години по излъчваната светлина е открита от две овчарчета. Тогава е върната в манастира, но изчезва от там и отново е намерена в м. Клувията. Това се повтаря три денонощия. Накрая след съновидение на един от монасите проблемът е разрешен, като иконата е поставена от дясно на входа на църквата, така че всички да минават край нея, а всяка година на светъл понеделник с литийно шествие се отнася до мястото й на намиране в Клувията.
 
В наши дни в литийното шествие участват стотици вярващи. Иконата на св. Богородица се носи от миряни, като на определени интервали носачите се подменят. Около иконата се тълпят хора, като всеки се стреми да я докосне с надежда за здраве и късмет. В м. Клувията се отслужва молебен, а манастирското братство дава курбан за всички присъстващи.
 
Легендата за „странстванията” на иконата „Св. Богородица” от Бачковския манастир е вариант на разпространения сред християните мотив за чудотворните „летящи икони”. Свързването му с един от основните православни манастири в България води до възникването на поклонническия център Клувията, с който мнозина свързват надеждите си за изцеление.

Фотогалерия