Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Панаир на народните занаяти - Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”

Обект тип: Занаяти, Фестивали
местоположение: Габрово

Възрожденската  архитектура и занаятите се възприемат като част от спецификата на българската традиционна култура. Това води до тяхното включване в музейни експозиции,  форма на които е и музеят на открито. Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” е точно такъв музей, представящ бита и културата на възрожденските българи. Неговото начало е поставено през 1964 г. на 8 км от гр. Габрово по идея на Лазар Донков. Част от обектите са реставрирани на място, други са пренесени в района на „Етъра”, трети представляват копия на съществували сгради в Габрово и региона. В комплекса може да се види занаятчийска чаршия с работилници (ножарска, бакърджийска, куюмджийска, грънчарска, шарланджийска, дърворезбарска, бояджийска), технически съоръжения за вода (воденици, тепавица, валявица). Експонирани са копия на църквата „Свето Богоявление” от с. Радовци, която е осветена през 2006 г., часовникова кула, мостове, каменни чешми. В грънчарската работилница на втория етаж е експонирана изложба с български носии, а в Саковата къща се представя градският бит от края на XIX до началото на XX век. В изложбената зала могат да се видят различни гостуващи изложби.

Голямата  атракция на АЕК „Етър” са представените  действащи занаяти. Посетителите могат  да наблюдават производствения процес, а при желание – и да се обучават при майсторите. Комплексът предлага и възстановки на български традиционни обичаи, съобразени с народния календар. Музеят организира и тематични конференции, посветени на народната култура на балканджиите. Икономическите промени в България през 90-те години на XX век налагат нов тип организация на работата на майсторите – те стават наематели в занаятчийските работилници.

От 1990 г. в „Етъра” в началото на есента се организира Панаир на народните  занаяти. Програмата на панаира включва състезание на майстори в определен занаят (всяка година е представено различно съсловие), организиране на научна конференция на народните занаяти, на изложба базар. Правят се възстановки на различни обичаи, представят се танцови състави и изпълнители на народна музика. Могат да се наблюдават демонстрации на домашни занаяти (плетена на въжета, кошничарство, боядисване на вълна, пушене на сливи, варене на маджун) както и ревюта на народни носии. От 2003 г. панаирът е с международно участие.

 

Фотогалерия