Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Празник на град Девин и минералната вода

Обект тип: Фестивали
местоположение: Девин

Празникът на град Девин се чества от 1996 г. насам по идея на общинското ръководство на града и е посветен на освобождението на Девин от османска власт (7-8 октомври 1912 г.). Първоначално празникът се отбелязва именно на тези дати през месец октомври. Тъй като град Девин е богат на минерални извори и балнеоложкият туризъм има голямо значение за икономическото развитие на селището, през 2008 г. общината решава да разшири името на празника, като го преименува на „Празник на град Девин и минералната вода”. Датите на честването му се изтеглят напред в календара към по-топлия летен сезон (месец август), когато Девин е посещаван от повече туристи. В същото време освобождението на града продължава да се отбелязва с концерт през месец октомври.

Празничната програма се представя на сцена пред Дома на културата в Девин. Тя започва в петъчната вечер с изпълнения на местни и гостуващи рок групи. След това се представят млади изпълнители на естрадна музика. Следва официалното открива на празника с изпълненията на трите химна – националния, на Европа и на Родопите („Бела съм, бела, юначе”) и приветствие на кмета на града. Петъчната вечер завършва с концерт на популярни изпълнители и групи.

В събота на сцената се представят самодейци от читалищата на околните селища – Лясково, Гьоврен, Грохотно, Осиково, Триград, Настан, Беден както и от самия град Девин и гостуващи самодейци. Гостите на празника имат възможност да видят и чуят изпълненията на гайдари, изпълнители на народни песни и танци, на модерни танци, както и етюди и възстановки на обреди.

Някои от изданията на празника включват пленер на местни творци и художници, дискусия на тема „Със знание за миналото и поглед към бъдещето на Девин”, изложби (живопис, киноложка, на ловни трофеи), тържествена заря. През 2011 г. в рамките на празник на града се провежда и меджународният фолклорен детски фестивал „Надмощие на духа”. Третият ден на честванията се отбелязва със спорни състезания – футболен турнир, турнири по шахмат, по стрийтбол, по тенис на маса. Кулминацията на празника са изпълненията на народни оркестри, под чиито песни на площада се извива дълго хоро.

Празникът на град Девин и минералната вода е един нов селищен празник, който е създаден с идеята да чества важна дата от местната история – освобождението на града. Природните дадености на Девин, благоприятстващи развитието на туризма, естествено водят до развитието на празника в „Празник на град Девин и минералната вода”, който е ориентиран както към жителите, така и към гостите на града.

Фотогалерия