Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Празник на зелето в с.Петърч

Обект тип: Фестивали
местоположение: София

С. Петърч, община Костинброд, е известно с производството на зеле, а местните жители наричат селището си „столица на зелето”. Началото на празника на зелето е поставено през 2007 г. с организираното дамско зелево парти, което е част от кампанията за избор на кмет на селото. От 2008 г. Празникът на зелето се провежда ежегодно, като организатори са общината, кметството и читалището на селището.
 
Тържеството се провежда на площада на селото, където се събират жители на региона и гости. По основния път, водещ към центъра на селището, местните производители предлагат произведеното от тях зеле. Гостите на празника могат да наблюдават или да участват в различни конкурси: конкурс за най-тежка зелка, за най-дълъг зелник, за най-атрактивни ястия от зеле, конкурс по рязане на зеле за салата, конкурс за ядене на зелева салата. Организират се състезанията „Кой изяде баницата?”, „Кой изяде млякото?” и „Кой изяде боба?”.
 
В кулинарната изложба се представят различни ястия със зеле. На гостите се предлага да дегустират най-дългия зелник и специалитетите със зеле. На щанда с „Модерно зелево изкуство” се представят композиции и предмети, изработени от зеле. Програмата на различните издания на празника включва изпълнения на местни и гостуващи танцови и певчески състави и ансамбли, на клоуни, състезание по надбягване с натоварени със зелки ръчни колички.
 
Празникът на зелето в Петърч е пример за възникването на един нов селищен празник, който има за цел да популяризира най-характерното за региона производство. Ежегодното му провеждане в няколко последователни години създава у хората усещането за традиция. Съвместяването на търговски, кулинарни, състезателни и развлекателни елементи в Празника на зелето го прави типичен представител на съвременната празничност на българите.

Фотогалерия