Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Илинден – курбан край оброка на светеца

Обект тип: Обичаи
местоположение: Смолян

Навсякъде по българските земи пророк Илия се почита като повелител на небето и небесните стихии. Той е господар на гръмотевиците и светкавиците, на небесната влага и дъждовете и от него зависи земната благодат. Легендата разказва, че когато Св. Илия препуска по небесния друм със своите четири коня и огнена колесница, той причинява мълнии и тътен. Според друг вариант той търкаля бъчви в небесата и така се образуват гръмотевиците. Общо разпространена е представата, че светецът има сестра – Огнена Марина, Опална Мария, Св. Богородица или Св. Елена. Тя никога не казва на брат си кога се пада неговият празник, тъй като ако той знаел това, щял да стори истински чудеса на земята – щял да гърми, да святка, да пуска град и дъжд от радост. Ето защо българите са нарекли светеца “Гръмовник”, “Гръмоделец” и “Гръмоломник”. Интересно е поверието, че небесните стихии, които светецът причинява, се дължат на неговата вечна битка с крилати змейове, триглави лами и със самия дявол.
 
Всяка година на Илинден българите колят курбан в чест на небесния господар на мълниите. Коли се най-старият петел, наричан “баща”. Жените изпичат погачи – “боговица” и “колач за Св. Илия”. Трапезата с петела и погачите се кади от най-възрастния в семейството. Често на Илинден се организират общоселски сборове с жертвоприношение на мъжко животно – бик, вол или овен. След като курбанът се освети от духовно лице, трапезите се нареждат на някоя висока поляна извън селото или под вековни дъбови дървета. Жертвоприношението има за цел да умилостиви светеца и да предпази землището от градушка и наводнения. Вярва се, че ако светецът се разсърди на хората, той изсипва ледени зърна от ръкава на ризата си или спира небесната влага като заключва за три години дъждовете в своята небесна пещера. Народната традиция забранява на хората да се къпят на Илинден в морето и реките, тъй като Св. Илия обичал “да си взема курбан”. Българите вярват, че ако на Илинден гърми, орехите и лещниците ще бъдат празни и изгнили. Денят е патронен празник на кожухарите, абаджиите и терзиите.
 
Изследователи на религията и митологията съзират в образа на светеца остатъци от езическите култове към някогашни главни небесни богове – Перун за славяните, Зевс за траките и Тангра за прабългарите.

Фотогалерия