Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Трифон Зарезан – празник на лозарите в Хасковско

Обект тип: Обичаи
местоположение: Хасково

 Празникът е познат още като “Трифон Зарезан”, “Трихун”, “Трифон пияница” или “Трифон чипия” поради общоизвестната легена за светеца, който си отрязал носа, когато отишъл да зарязва лозята.  Повсеместно Св. Трифон се почита като покровител на лозарството и винарството. В деня на неговия празник се извършва ритуално зарязване на лозите. Още в ранно утро стопанката меси тесто и изпича хляб, който често украсява пластично. От тестото моделира лозници с натежали от плод гроздове. Приготвя пълнена с ориз или булгур кокошка. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря заедно с бъклица вино.
 
Изпратени тържествено, мъжете се отправят сутринта към лозята. Щом стопанинът пристигне в лозето си, обръща се към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки от лозата, полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, запазена от бъднивечерския огън. След приключване на работа лозарите си устройват шумни веселби и гуляи. Преди да седнат на обща трапеза насред лозята, те си избират “цар”, когото наричат с името Трифон. Най-възрастният мъж поставя в средата на трапезата босилекова китка, увита с червен вълнен конец и три лозови пръчки. После подканя присъстващите: “Който е честит, нека поеме китката и да стане цар на лозята!” Онзи, който желае да поеме ролята на Трифон, взема китката и останалите го поздравяват с “Честито ти Трифонство” или ”Честито ти царство”. На главата на мъжа лозарите поставят “царска” корона от лозови пръчки, които са отрязани най-напред. Качват своя цар на каруца, която самите те теглят и по този начин обикалят ритуално лозята. По време на шествието царят благославя да се роди повече грозде и да има повече вино. Често някои от мъжете се скриват зад лозниците и питат: “Трифоне, виждаш ли ме?” Царят отвръща: “На есен хич да не те виждам от грозде!”.
 
След като пийнат и хапнат порядъчно, лозарите се завръщат в селото, носейки на рамене своя цар. С него те обхождат къщите, като навсякъде ги черпят с ракия, вино и баници. Вечерта царят на лозята кани всички мъже в своя дом и им устройва богата трапеза. Изследователите са единодушни в мнението си, че култът към Св. Трифон е наследели много от белезите на тракийския бог на вегентацията и виното Дионисий.

Фотогалерия