Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Ивановден (7 януари)

Обект тип: Обичаи
местоположение: Елхово

Този ден християнската църква отрежда на най-великия от пророците, който ревностно проповядва идването на Христос сред хората – на Йоан Кръстител или Предтеча. Йоан е син на Захарий и Елисавета, които научават за неговото свещено зачатие от Архангел Гавраил. Детството си Йоан прекарва в пустинята, а по-късно започва да кръщава масово християните във водите на р. Йордан. Затова Св. Иван се почита от народа главно като патрон-покровител на кумството и побратимството.
             
На Ивановден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата в чудодейната здравеносна сила на новата “кръстена вода”. Къпят се булките и младоженците, които са се омъжили през тази зима до Ивановден; къпят се всички именници; къпят се сгодените моми и ергени. Онези, които не искат да бъдат окъпани, се откупуват с пари и черпят къпачите с вино и ракия.
             
На Ивановден на обед младоженците отиват задължително на гости на своите кумове и им носят кравай, млин, бъклица с ракия и вино. Кумовете ги канят на богата трапеза. Младоженците гостуват по традиция и на девера.
             
В земите на Тракия на Ивановден или на зимния Атанасовден (18 януари) се извършва обредното побратимяване на ергени и мъже, познато като “хващане на аратлици”. Ако трима другари искат да станат побратими, в този ден те последователно се събират в дома на всеки от тях, като започнат от най-възрастния. Майка му посреща тримата и ги закичва с китка от бръшлян и чимшир. На всяка китка е вързана златна паричка с червен вълнен конец. Като ги закичва, тя ги благославя: “От тук нататък с чимшир побратими да станете! Да се не карате и лоши думи да не си изричате, да се обичате и уважавате като братя!” Ритуалът се повтаря в дома на всеки момък и е съпроводен с обща гощавка. В Ямболско обредът на побратимяване е значително по-разгърнат. Там момците или женените мъже, които се “хващат за побратими”, стъпват символично с десния си крак едновременно върху живи въглени, след което си раздават специални обредни хлябове и отпиват последователно от паница с червено вино. Традицията забранява женитбите между тях и техните потомци както е при истинското кръвно родство.

Фотогалерия