Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Петковден (14 октомври)

Обект тип: Обичаи
местоположение: Троян

Този ден църквата посвещава на Преподобна Параскева или Петка Българска, която според житието е родена през XIII в. в семейството на българи в тракийския град Епиват на Мраморно море. Празникът отбелязва завършека на лятото и началото на зимата. На този ден стопаните започват да се разплащат с наетите за летния сезон работници. Обикновено на Петковден става и заплождането на домашните животни, известно сред народа като “мърлене” или “овча сватба”. Докато трае заплождането, жените не бива да похващат никаква работа – да не плетат и не шият, не перат и не месят тесто, за да се роди здрав и пъргав добитък. Със същата цел след оплождането на овцете те изпичат пресни питки, които раздават помежду си из махалата.

С Петковден започва зимният период на годежите и сватбите и на семейно-родовите чествания, познати като “светец”, “служба”, “оброк”, “слава” или “черкуване”. За случая задължително се коли курбан – обикновено мъжко животно с бял цвят, което се опява от свещеник. Жените приготвят специални обредни хлябове, наричани най-често “света Петка”, “светец” или “боговица”. Около празничната трапеза се събира целият род.

Обикновено в петъка след Великден българите отбелязват и Летния Петковден. Тогава те посещават светите места на светицата – параклиси и черкви, оброчни каменни кръстове и лековити извори, където колят курбани, обречени за здраве и плодородие. Лятната св. Петка се почита и като веща лечителка.

 

Фотогалерия