Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Бабинден в Силистренско (8 януари)

Обект тип: Обичаи
местоположение: Силистра

Бабинден е един от големите женски празници, посветен на “бабите” (акушерките) и младите булки и невести, които вече са раждали. Той се чества още и против детската болест, известна като “бабици” (стомашно разстройство). Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са “бабували” на родилките. Още преди изгрев слънце майките с деца от една до три годишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й полеят ритуално вода да се измие. Това става под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред пред стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода върху ръцете и я дарява с пешкир. От своя страна бабата закичва невестата с китка здравец, вързана с мартеничка от червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля с шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като нарича: “Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!” След поливането всяка жена дарява бабата с риза, платно, чорапи, които премята на дясното й рамо и й дава да пийне ракия и вино. А бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е “хванала”, червено и бяло конче със сребърна паричка и също им дава чорапки и ризки.

На обед невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата-акушерка. Всяка носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия и вино. Целува ръка на бабата и й подава подноса или торбата с храната. Започва весело и бурно пиршество, придружено с песни и танци. Единствените мъже, които присъстват на угощението, са музикантите. Често бабата поставя около врата си наниз от червени люти чушки (типичен фалически символ) и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца.

След обеда на трапезата у бабата започват да идват и мъжете. Кулминационен момент в обредността е обредното изкъпване на бабата на чешмата или в реката. Мъжете и жените изнасят на ръце бабата навън и я качват в двуколка или на шейна. Шумната дружина отвежда бабата на реката и там мъжете обръщат двуколката или коша със старицата. Изкъпват я във водата. Вечерта на селския мегдан всички се залавят на общо хоро, с което празничният ден завършва.


 

Фотогалерия