Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Лечебен обред русалии-калушари от Плевенско

Обект тип: Обичаи
местоположение: Плевен

Русалската седмица започва след Петдесетница т.е. след 50-ия ден от Възкресение Христово. Според поверието от Северна България през тази седмица отвъд Дунава прелитат русалийките във вид на бели и жълти пеперуди. Те представляват душите на млади покойници, обикновено удавници. Русалийките са невидими демонични персонажи, подобни на самодивите, които причиняват и същевременно лекуват опасни болести. За да се предпазят от тях, през цялата седмица хората носят пелин в дрехите. Според поверието русалийките бягат от миризмата на пелина. Вярва се още, че русалийките пръскат животворна вода върху посевите и предизвикват техния буен растеж.

Най-опасните дни от седмицата са срядата и петъкът. През тези дни не се работи нищо нито вкъщи, нито на полето. Иначе природни бедствия ще сполетят селото – ще вали градушка и ще падат гръмотевици. Стопаните ще заболеят от “русалска” или “самодивска болест” Тази страшна болест, изразяваща се в парализа, слепота или глухота, се лекува посредством ритуален танц, изпълняван от мъжката дружина на русалиите или калушарите. Русалийският обреден комплекс е типичен само за земите на Северна България. В Македония русалиите изпълняват лечебните си обреди по време на “Мръсните дни” от Коледа до Богоявление.

Всяка русалска дружина има свой главатар – “ватафин”, който трябва да познава до съвършенство магическите целебни свойства на билките, събрани лично от него. Той знае и съдържанието на всички заклинания и баяния, които се изричат при лечението на “русалската болест”. Главатарят сам подбира членовете на своята дружина – пъргави мъже, които притежават стабилни нравствени и психически качества и умеят добре да танцуват. Калушарите трябва да могат да пазят строга тайна и да са издръжливи на лишения и несгоди. След спазването на няколкодневен пост ватафинът събира четата, състояща се винаги от нечетен брой мъже. Дружината тръгва да обикаля селата като всички пазят през цялата седмица задължително ритуално мълчание. Дрехите им са обкичени с лековити треви. Всеки носи специална русалийска тояга от явор или дрян. Дружината си има и русалийско знаме, обшито с билки. То е от бял ленен плат и се носи от водача. Наред с това русалците имат гърне с вода, в която са натопени най-различни билки. Щом някой болен поиска тяхната помощ, той ляга върху постелка на земята. До главата му се поставя гърнето с билките. Мъжете започват обреден танц около болния. Постепенно играта става все по-буйна и бърза. Тогава един от калушарите счупва неочаквано гърнето, така че неговата целебна течност да облее болния, който скача уплашен и хуква да бяга. Вярва се, че по този начин “самодивската болест” се пропъжда от неговото тяло.

 

Фотогалерия