Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Никулден – обредни хлябове от Бургас (6 декември)

Обект тип: Обичаи
местоположение: Бургас

Св. Никола се почита като господар на необятната морска шир, на реките и езерата и като покровител на моряците и рибарите. Според народните вярвания светецът причинява морските бури и урагани, той пуска студени ветрове, разлюлява водите и потапя корабите и лодките. Ето защо нашият народ казва, че на Никулден всички гемии спират да се движат, за да се отдаде нужната почит към светеца. Мореплавателите и рибарите заедно със семействата си участват в тържествената църковна литургия, след което устройват общи празнични трапези. Задължителен момент в традиционната никулденска обредност е консумацията на риба. Обикновено жените приготвят шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга” на Св. Никола. Най-често шаранът се готви пълен с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо се нарича “рибник”. Жените имат обичай да запазят кост от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази кост – “кръхче” или “дъна”, се смята за необикновена. Тя се пришива към шапчиците на децата, за да ги пази от “зли очи” и от уроки. С нея баячките лекуват безсъние, плач и подутини при малките.
 
Всяка домакиня приготвя и специален обреден хляб, наричан “боговица”, “николски кравай”, “богов хляб”, “светец”. Той се украсява пластично, като върху него от тесто се моделира образът на светеца или неговият кораб.
 
В развитите търговски центрове Св. Никола се чества като патрон на търговците. В други селища той е тачен като покровител на ловджиите и воденичарите. Днес той се смята за патрон-покровител на гр. Бургас. В негова чест се устройват етнографски изложби с обредни хлябове.

Фотогалерия