Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Великден – шарени яйца и обредни хлябове от Ихтиман

Обект тип: Обичаи
местоположение: Ихтиман

Приготовленията за празника протичат през цялата предходна седмица. Червените великденски яйца се боядисват обикновено на Велики четвъртък. В миналото жените са използвали предимно естествени багрила – люспи от лук, орехови листа, корени на брош, цветове на риган, ябълкови кори. С първото червено боядисано яйце бабата чертае кръстен знак върху челата на децата, за да са здрави и румени. Това яйце се запазва пред домашната икона. Понякога се слага в сандъка с чеиза на момата или се заравя в нивата, за да пази посевите от градушка.
 
На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия: “великденски кравай”, “богова пита”, ”кошара”, “харман”, “квасник”, “яйченик”, “кукла”, “плетеница”. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто. Най-често яйцата се разполагат във формата на кръст. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, на девера и други роднини. Старите жени пазят черупките от яйцата, поставени върху хляба, защото лекуват с тях болести по домашния добитък.
 
Великден се празнува в продължение на три дни. Сутринта всички отиват на черква за тържествена литургия и се връщат със запалени свещи вкъщи, като се поздравяват с: ”Христос возкресе”. Отговорът е: “Во истина возкресе!” Младоженците отиват задължително на гости у своите кумове, родители и девери. Те носят великденски хлябове и кошница с червени яйца. Посрещат ги с богато подредени трапези. През трите празнични дни се играят хора на мегдана, а момите и ергените връзват люлки и се люлеят като често пеят специални за случая песни.

Фотогалерия