Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Архангеловден – задушница в Софийско (8 ноември)

Обект тип: Обичаи
местоположение: София

Според традиционните народни вярвания на българите Архангел Михаил е ангелът, който се спуска при всеки умиращ и с нож или сабя изважда душата му. Затова народът го нарича “вадидушник” или “душовадник”. В предсмъртния час на всеки човек Архангелът долита от небесата, за да примами със златна ябълка душата на покойника. Отвежда я в отвъдния свят, където заедно със своя събрат Св. Петър я отправя в райската градина или във вечно врящия казан на пъкъла, в зависимост от това, дали е праведна или греховна. Ето защо в иконографската традиция Архангел Михаил се изобразява често с везни в ръце, с помощта на които измерва греховете на хората, или пък с окървавен нож, с който изважда техните души от тялото. Вярва се, че той е най-справедлив сред светците, тъй като “не пропуска нито богатите, нито бедните”, когато им дойде краят. Затова в Ямболско казват, че Архангел Михаил е “сляп и глух за всички хора”.

На празника често се коли курбан. Обикновено се жертва мъжко животно – овен или шиле, чиито крайници и глава се варят цели и след това се кадят с тамян. Жените приготвят и специални обредни хлябове, наричани “Рангеловото”, “Хрангелево блюдо”, “Господьов хляб”, “Боговица” или “Света Петка”. Тържествената трапеза, била тя семейна или общоселска, винаги се освещава от духовно лице. Кожата на жертвеното животно се дарява на църковното настоятелство.

Почитането на Архангел Михаил като господар на отвъдния свят на душите предопределя и съблюдаването на една от големите годишни задушници в съботата преди празника. На “Хрангеловото одуше” всяка жена отива да прелее с вода и вино гробовете на своите родственици и раздава хляб и коливо (варено жито) за “Бог да прости”.


 

Фотогалерия