Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Празник на динята (с. Салманово, Шуменско)

Обект тип: Фестивали
местоположение: Шумен

Динята има поне няколковековно присъствие в българските земи, като за нейна родина се счита Африка. В българската традиционна кухня динята се консумира сурова, понякога заедно със сирене. От диня се вари вид петмез (наричан динен мед), а малки дини се слагат в туршии.
 
Празникът на динята в  с. Салманово се провежда от края на 80-те години на 20 век през месец август. Предпоставка за това е добре развитото производство на дини в района, което местните земеделци демонстрират на празника. За жителите и гостите на Салманово се организират различни състезания – за надяждане с дини, надплюване с динени семки, носене на най-много дини под една мишница, ядене на диня със завързани очи, скачане на въже с дини в ръце. Атракция за гостите представляват конкурсите за динени фенери, литературният конкурс на тема „Динята”, конкурсите за най-голяма и най-малка диня. Провежда се и конкурс за плодови салати от дини и пъпеши. Към детската публика е насочен конкурсът за изработване на бостански плашила.
 
Празникът на динята има фолклорна програма с изпълнения на различни самодейни състави. На някои от изданията му се представят изложби – експозицията с археологически находки от могилата край Салманово, кулинарна изложба с традиционни салмански ястия. Така един сравнително нов празник, включвайки елементи от традицията, се превръща в основен компонент на местния празничен календар.

Фотогалерия