Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Фестивал на чушките и доматите (с. Мараш)

Обект тип: Фестивали
местоположение: Шумен

Чушките и доматите днес се възприемат като характерни за българската кухня зеленчуци. Всъщност родината на двата зеленчука е Америка и те са донесени в Европа след Великите географски открития. Докато чушките навлизат в обредната храна на българите (напр. пълнените постни чушки за Бъдни вечер), то доматите по-трудно си пробиват път към трапезата ни. Дълго време са се използвали само зелените домати (за туршия), като до средата на 20 век червеният домат е бил считан за отровна храна. През втората половина на 20 век обаче доматът бързо печели популярност, когато в българската кухня като вид ястие навлиза салатата, а страната ни се рекламира като производител на натурални зеленчуци, сред които на първо място се нареждат чушките и доматите.

 Фестивалът на чушките и доматите в с. Мараш, Шуменско се провежда по инициатива на местните власти от 2005 г. през  месец август. Празникът се открива с песента „Зеленчуци който не яде”. На едно от изданията на фестивала се осветява знамето на с. Мараш, на което са изобразени дъбови клони и марашката минерална вода. Демонстрират се местни обреди и обичаи. На сцена се представят самодейни състави от страната и региона. За гостите на фестивала се организират демонстрации по варене на консерви, лютеница и кетчуп на открит огън както и изложение-базар на чушки, домати, консерви, селскостопански пособия. Посетителите могат да дегустират продукти, произведени от чушки и домати, на фирмени и домашни производители.  

На фестивала се организират разнообразни състезания – за най-бързо изяждане на салата от домати и на чушка, пълнена със сирене, за надхвърляне с домати и чушки. На производителите се връчват различни награди – за най-вкусна лютеница, за най-голяма чушка, за най-голям домат, за домат (чушка) с най-интересна форма, за най-вкусна марашка баница, за постно лятно ястие и др. На гостите на фестивала се предлага възможност да се включат в състезание за най-бързо правене на шопска салата.
  
Фестивалът на чушките и доматите в с. Мараш, Шуменско е един нов празник, който представя традициите в зеленчукопроизводството като емблема на региона и стимулира развитието на туризма.

Фотогалерия