Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

“Шериф Халил паша” (Томбул джамия)

Обект тип: Джамия
местоположение: Шумен

Векове наред османските турци владеят Балканите и следите от тяхната власт могат да се видят навсякъде по българските земи. Едни от тях пораждат историческия спомен за онези тежки времена, през които българският народ се бори за своето физическо оцеляване, а други поразяват със своята красота. Такава е Томбул джамия – великолепен мюсюлмански паметник, които буди възхищение и до днес, със симетричността си и с майсторството на сътворилите я строители.
   
Джамията „Шериф Халил паша” е започната през 1740 г. и е завършена през 1744 г. Носи името на местен турски първенец, който я издига, за да почете покойните си родители, към които приживе се е отнасял без уважение. От пръв поглед храмът прави впечатление с издутия си купол. Оттук идва и популярното й име – Томбул джамия (tombul-тур. – събран, надут). Красивият купол, чиято централна точка се издига на 25 метра, се държи от стени, събрани във формата на осмоъгълник. Самата джамия е построена в стила на т. нар. турски барок, заимствал форми от византийската архитектура. Материалите за нейното изграждане са взети от старите български столици – Плиска и Преслав, вероятно с намерението да се изтрие спомена за българската държава. Стените на храма са изрисувани с калиграми, придаващи обемност на вътрешното пространство.
  
 Томбул джамия е своеобразен център на един цял комплекс, който включва медресе и библиотека. Там се съхранявала огромна ръкописна сбирка, включително и прочутата „География” на Идриси, от ХІІ век (днес цялата колекция се пази в Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий).
  
Със своята монолитна, но и същевременно фина архитектура, джамията предизвиква възхищение у всеки, който я види, свидетелствайки за огромната съкровищница от различни паметници, съхранени по българските земи.

Фотогалерия