Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Скалната църква „Св. Петка”

Обект тип: Свети места
местоположение: Трън

Православните християни почитат три светици с името Параскева (Петка), като с най-голяма популярност сред българите се ползва св. Петка Епиватска. Нейният култ се разпространява на Балканите през средновековието, като мощите на светицата, следвайки историческите обрати, пребивават в различни балкански градове (Търново, Видин, Белград, Константинопол, Яш).

В българската традиционна култура св. Петка се почита като лечителка, като покровителка на животните и като персонификация на петъчния ден от седмицата. В Западна България на Петковден често се отбелязва родовият празник светец, служба. Денят на св. Петка се свързва и с редица забрани за извършване на женска работа.

Култът към св. Петка е добре засвидетелстван в Трън, където светицата е патрон на параклис и църква. Скалният параклис „Св. Петка” представлява естествена пещера на възвишение в махала Баринци на град Трън. В началото на 90-те години на 20 век той е възстановен от местни жители. На възвишението над параклиса е издигнат кръст. В Баринци има и храм „Св. Петка”, построен в 1853 г. върху основите на по-стара църква.

Според легендите света Петка била преследвана от потеря друговерци. Тя се скрила в пещерата и си замесила и опекла хляб. Но потерята наближила и св. Петка избягала през процеп в пещерата. Стъпката и ръката й се отпечатали в скалата. Когато преследвачите й намерили питката й и се опитват да отчупят от нея, тя се вкаменила. Сега вкаменената питка е обект на почитание. Върху нея поклонниците поставят пари и палят свещи в средата й. В пещерата се стичат капки вода, които се събират в панички. Тази вода се възприема като светена и хората си мият очите с нея. Болни хора преспиват в църквата с надеждата да получат изцеление.

Култът към св. Петка се превръща в една от опорните точки на локалната идентичност на населението в региона. На Петковден (14 октомври) се провежда традиционният събор на гр. Трън. На този ден се прави курбан до параклиса на светицата. В последните години с развитието на поклонническия туризъм той се посещава все по-често и от хора от по-далечни региони.

Фотогалерия