Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Събор на връх Рожен

Обект тип: Фестивали
местоположение: Смолян

Събори в местността Рожен в Родопите са се провеждали още по време на османското владичество, като на тях са се събирали хора от селата Момчиловци, Соколовци и Проглед. От Съединението (1885 г.) до Балканската война (1912 г.) Рожен става гранична територия между България и Турция, което в известна степен затруднява организирането на традиционните събори. Първият общ събор с хора от двете страни на границата е проведен през 1898 г. на патронния празник на св. Пантелеймон.

Събори на Рожен не се провеждат в смутни за българската история времена – при затварянето на границата заради Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г., през 40-те и 50-те години на 20 век, когато се установява новата комунистическа власт в България.

Съвременните фолклорни събори на връх Рожен се организират от 1961 г. В началото те са регионални – за изпълнители на народни песни от Смолянско. С годините Роженският събор се очертава като един от главните фолклорни събори в страната. Той се провежда на четири години през месец август и се открива с родопската песен „Бела съм, бела, юначе”. На няколко естради пред жури се представят многобройни индивидуални и групови изпълнители на народни песни и танци, правят се възстановки на отделни обичаи. Роженският събор е прочут с изпълнението на стоте каба гайди. На събора се събира многохилядна публика. Гала-спектакълът „Звезден Рожен” представлява кулминацията на фолклорния събор.

Фотогалерия