Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Празник на тиквата

Обект тип: Фестивали
местоположение: Севлиево

Тиквата е един от плодовете, които европейците  откриват в Америка. Там тиквата  е емблема на празника Хелоуин, чийто  корени са в поменалните традиции, при които са използвани тиквени фенери. В България печената тиква и тиквеникът влизат като празнично ястие за трапезата на Бъдни вечер. Празникът на тиквата в гр. Севлиево е сравнително нова традиция. Той датира от 2006 г., когато в рамките на регионална конференция по туризъм община Севлиево и Общинското сдружение за туризъм организират Първия празник на тиквата. Оттогава той се провежда всяка есен.
 
За негов идеен предшественик може да се смята севлиевският панаир, на който са предлагани много тикви, тъй като природните условия в региона на Севлиево благоприятстват отглеждането им. Тази традиция приема нов, насочен към туристите облик с празника на тиквата. Неговото мото е “На гости на семейство Тиквенбургови”. Организират се конкурси за най-хубава, най-голяма, най-малка, най-дълга и най-нестандартна тиква, за най-вкусно тиквено ястие, както и за рисунка, приложно и словесно творчество с обект тиква (например конкурс за кратка словесна форма „Светът е оцелял, защото много тикви е изял”).

На  празника се представят различни изложби - „Тиквени фантазии”, „Тиква най-най-”, кулинарна изложба-базар „Тиквени изкушения”. Организира се пазар за сурови и печени тикви. Кулинари изготвят най-дългия тиквеник, а за периода на празника ресторантите в града предлагат тиквени специалитети. Различните издания на празника включват като атракции детско “Тиквено шоу”, изложба „В света на тиквата”, демонстрираща мястото на тиквата в словесния фолклор и народната медицина; карикатури от Дома на хумора и сатирата в Габрово; ревю на възрожденски облекла; концерти.

Подобен празник на тиквата се организира и в с. Коньово, община Нова Загора.

 
 

Фотогалерия