Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Паметник на свободата

Обект тип: Война, Паметник
местоположение: Русе

Паметникът на свободата е съвременният символ  на големия дунавски град Русе. Той е издигнат на централния площад, за да се ознаменува  освобождението на града, което настъпва седем месеца след началото на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Съгласно условията на сключването през февруари 1878 г. в Одрин примирие между Русия и Турция Русенската крепост трябвало да бъде предадена на руснаците в седемдневен срок. На  20 февруари 1878 г. в 9 часа сутринта части от ХІІ руски корпус на Русчукския /Източен/ отряд, начело с командващия отряда генерал Е. И. Тотлебен  със своя щаб се отправят към укреплението Када табия. Тук той е посрещнат от турския  комендант на града, турска почетна рота и делегация от гражданството, начело с епископ Климент/ Васил Друмев/.  В центъра на града освободителите са посрещнати с хляб и сол от възторжените русенски жители. Според вестник “Българин”...”Руси, българи и вси бяха съвършено слисани от радост...”

След Освобождението поборническо- опълченското дружество в Русе в края на ХІХ в. лансира идеята за построяване на величествен паметник в чест на освобождението на града и в памет на героизма на руския народ. Дружеството подема кампания за събиране на средства за неговото  проектирането и изграждането. За автор  на паметника е привлечен прочутият италиански скулптор Арнолдо Цоки, чиито монументални творби са пръснати по цял свят. Готовият художествен проект е изработен през 1906 г. по  идея на арх. Симеон \Златев и опълченеца Стойко Кефизов.  Според експерти паметникът на свободата в Русе  е уникален със своите художествени и архитектурни стойности. Той е сред едни от най-красивите еднофигурни композиции в Европа. В неговото изграждане е приложена една от най-устойчивите класически форми - пирамидална композиция. На върха тя завършва с висока 3,75 м, статуя на жена от бронз, която символизира освободена България. Тя държи меч в лявата си ръка и сочи с десница откъде са дошли руските войници. При основата на паметника отпред има два бронзови лъва. Единият разкъсва с уста робските вериги, а другият пази меча и щита на свободата. От четирите страни на пиедестала има релефни изображения на сцени, свързани с българските опълченци.  Зад паметника са поставени две  оръдия от войната, а на челната страна има надпис: “ На поборници и опълченци, които са взели участие в освобождението на България през 1877-1878 г.”
 
Тържественото откриване на паметника става на 11 август 1909 г. в присъствието на министър-председателя Александър Малинов, руски гости, дипломатическото тяло, висши духовници, военни и граждански лица. Вече повече от един век той символизира признателността на  жители на Русе към подвига на освободителите.

Фотогалерия