Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Басарбовски манастир

Обект тип: Свети места
местоположение: Русе

Басарбовският манастир се намира на 12 километра от Русе в долината на река Русенски Лом. Той е действащ мъжки скален манастир. Първите исторически сведения за него се откриват в османски данъчни регистри от ХV век, където се споменава “манастир Басараба”. Манастирът се свързва с отшелничеството на свети Димитър (Димитрий) Басарбовски, когото православна църква чества на 27 октомври. Според Паисий Хилендарски Димитър бил пастир, който живял праведно, а след смъртта му през 1685 г. мощите му се прославили с изцелителната си сила. Житието на светеца предлага по-подробни сведения, които имат легендарен характер. Според тях Димитър е роден в село Басарбово. Той се отдал на отшелничество в пещерите на р. Русенски Лом. Починал между два камъка на брега на реката. При последвало наводнение мощите на светеца попаднали в реката. Пророчески сън на болно момиче довел до откриване на мощите на светеца и тяхното поставяне в църквата на с. Басарбово. Различните опити те да бъдат взети и преместени на друго място завършвали с неуспех.

Според изследователя на култа  към св. Димитър Басарбовски Т. Моллов мощите на светеца са престояли  първоначално в скалния манастир (възприемани през 16 век като мощи на Св. Софроний, а от 1598 г. насам като принадлежащи на Св. Димитър). След това те са преместени в каменната селска църква “Свети Димитър Басарбовски” в с. Басарбово. По време на Руско–турската война от 1768 – 1774 г. мощите на светеца били пренесени в Букурещ и поставени в катедралата “Св. св. Константин и Елена”, където се намират днес.

През 1937 г. манастирът е възстановен  от монаха от Преображенския манастир Хрисант. Той открива на мястото  мраморна оброчна плочка, датирана от II-III в. н.е. Днес в обителта могат да се видят кладенец и ниша, които преданието свързва с преподобния Димитър, пещерата-гробница, в която е погребан монах Хрисант. През 2005 г. румънският патриарх дарява на манастира икона с вградена частица от мощите на свети Димитър Басарбовски. В обителта през 2001 г. е открита музейна сбирка, а през 2007-2009 г. сградите на манастира са обновени. Басарбовският манастир в последните години е посещаван не само от поклонници от цяла България, но и от съседни балкански държави.

 

Фотогалерия