Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Пантеон на Възрожденците

Обект тип: Паметник, Пантеон
местоположение: Русе

Пантеонът на възрожденците в Русе, открит през 1978 г. по повод 100- годишнината от Освобождението на България в чест на борците за национално освобождение и участниците в руско-турската война е ярък пример за опита на комунистическия режим в България да обхване в обхване в единен вечен пантеон всички национални борци. Българското Възраждане е осмисляно главно през призмата на пропагандираните от комунистическата партия идеи. Революционерите от  национално-освободителните борби предизвикват възпоминателен интерес като предшественици на комунистическите герои. Свързан с българското Възраждане Пантеонът е  удобен повод да се представи БКП като законен наследник на идеалите на българските революционери, да се легитимира комунистическата традиция чрез вписването й в националната, да се търси приемственост като общ вечен символ на победите на българския дух , на БКП и  грижите на народната власт за отдаване почит на борците от различни поколения.

Паметникът-костница е построен на мястото на съборената на Димитровден през 1975 г. църква „Вси светии” в старото русенско гробище. Проектиран е от авторски колектив, начело с архитект Никола Николов. Увековечени са 453 души  борци за национално освобожденние. Пантеонът съхранява в своята крипта саркофази с костите на 39  национални герои, сред които, Любен Каравелов, Стефан Караджа Ангел Кънчев, Захари Стоянов, Панайот Хитов,  Филип Тотю, Панайот Волов, баба Тонка и останалите членове фамилия Обретенови, Георги Икономов, Олимпи Панов,  Драган Цанков, Васил Друмев и др. Върху мемориални плочи са изписани имената на  160 членове на   Русенския революционен комитет, участници в четите на Ф. Тотю -1867 г., на Хаджи Димитър и Стефан Караджа – 1868 г., Черноводската чета -1875 г., Четата на Христо Ботев и Таньовата чета – 1876, участници в Априлското въстание и други революционни движения, културно- просветни дейци и на 240  участници в сръбско- турската война 1876 и в руско-турската война 1877-1878 г.. В средата на мемориала под позлатения купол е горял вечен огън, около който четири женски фигури символизират България – „поробена”, „борбена”, „разгромена” и „социалистическа”.
Паметникът е открит на 28 февруари 1878 г. от Т. Живков.
  
След падането на комунистическия режим в България идеологическата символика на паметника, част от културната памет на  град Русе, е променена. През 2001 г. е поставен християнски кръст върху купола  и в мемориала е обособен параклис „Св. Пайсии Хилендарски”, открит на Великден 2001г.

Фотогалерия