Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Панаир на киселото мляко и фестивал на народните традиции и художествените занаяти

Обект тип: Фестивали
местоположение: Разград

Киселото мляко е познато на Балканите от древността и се възприема като една от характерните храни на българите. Това е причината то бъде избрано за емблема на някои нововъзникващи празници, какъвто е Панаирът на киселото мляко в Разград. Той се организира от девет години в края на месец юли, като началото му е поставено със спечелен европейски проект. Панаирът се реализира в рамките на Фестивала на народните традиции и художествените занаяти.
 
На панаира на киселото мляко се провеждат състезание за приготвяне на млечни салати и десерти на градския площад, както и надпревара за най-бързо приготвено ястие с кисело мляко и забавната щафета „аморе тараторе”. Организират се конкурси за най-добра реклама на кисело мляко, за компютърна анимация, конкурс и изложба на домашно приготвено кисело мляко и традиционни ястия в Етнографския музей. Провеждат се също дефилета с фолклорни групи от различни държави и с местни ансамбли. На панаира се избира Кралица на киселото мляко.
Сред атракциите за туристите са шоу конкурсът “Най-добър дегустатор на кисело мляко”, шоуто “Традиции и модерност”, щафетата “Да си направим таратор”, конкурсът за детска рисунка на открито “Панаир на киселото мляко”. В различни издания на панаира се правят демонстрации на малко познати български танци, базари на млечни продукти, фотоизложби със снимки от Лудогорието и от предишни издания на панаира както и обучението за деца и изложбата „Първи стъпки в занаята”.
 
На фестивала се организира базар на произведения на художествените занаяти гайтанджийство, кожарство, дърводелство, резбарство, бродерия, където се представят майстори от различни региони на България.
 
Панаирът  на киселото мляко и фестивалът на народните традиции и художествени занаяти в Разград разкриват възможността елементи от традиционните хранене и бит на българите да получат място в съвременната празнична култура и туризъм като символи на българската идентичност.

Фотогалерия