Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Амфитеатър

Обект тип: Обществена сграда
местоположение: Пловдив

Античният театър на Тримонциум е построен в естествената седловина между Джамбаз тепе и Таксим тепе и е една от най-значимите обществени сгради на централния римски град в Тракия. Изграден е по времето на император Траян в началото на II в. върху по-стара сграда, вероятно светилище на тракийската богиня Бендида. Разкрит е при археологически разкопки, извършени през 1968-1979 г.

Театърът на Тримонциум има типична за онова време схема. Главните му части са сцената, оркестрата и театронът. На задната страна на сцената се издига двуетажна постройка (скене) със странични крила, украсена с фризове, корнизи и статуи. Откритите при разкопките надписи и изящни статуи са включени при реконструкцията отново в архитектурата на сградата.

Зрителната част (театронът) е амфитеатрална и се състои от два ранга (хоризонтални пояси), имащи по 14 реда седалки, издялани от мрамор. Между двата ранга минава широка хоризонтална пътека. Театронът е разделен на сектори от спускащите се към сцената стълбища - долният ранг е разделен на шест, а горният - на дванайсет сектора. Античният театър имал възможност да побере до седем хиляди зрители.

Голяма част от постройката е разрушена в края на IV век от пожар или земетресение, след което останали 20 от общо 28 реда на амфитеатралния театрон, а скенето се срутило до основи.

Освен като важен символ и туристическа забележителност на града, античният театърът днес е и културно средище на Пловдив, където се провеждат впечатляващи оперни, театрални и музикални спектакли с прочути изпълнители от цял свят.

Фотогалерия