Анкета
Чували ли сте за печата от Караново?
Да
Не
vote

Рупите

Обект тип: Свети места
местоположение: Петрич

Местността Рупите се намира на 2 километра от едноименното село в община Петрич. Разположена е в подножието на вулканичното възвишение Кожух и е позната с минералните си извори. В района се намират останките на един от значимите елинистически градове – Хераклея Синтика. Нa източния склон нa възвишението Кожух е разположен параклисът „Св. Панталеймон”, където в периода между двете световни войни населението прави събор. Голямата известност на Рупите обаче се дължи на това, че там в продължение на години живее и пророкува Ванга - Вангелия Гущерова (1911-1996 г.).

Известна сред хората като „Петричката врачка” Ванга се мести да живее в Рупите в средата на 60-те години на 20 век. Според нея мястото я зарежда с енергия. Тя разказва свое видение за миналото му, според което там е имало голям град, който бил погълнат от огън. Пред малката къща на Ванга в Рупите се вият дълги опашки от хора, които чакат, за да бъдат приети от ясновидката. През годините към Ванга за съвет и консултация се обръщат редица политици, общественици, творци, лекари, които легитимират способностите й пред широката общественост.

След политическите промени в България от 1989 г. по инициатива и с дарения на пророчицата в Рупите през периода 1992-1994 г. е издигнат храмът „Св. Петка Българска”, до който след смъртта й е погребана и самата Ванга. Изографисаната нетрадиционно от художника Св. Русев и осветена от митрополит Натанаил църква е предмет на многобройни спорове относно нейната каноничност, като особено резервирани са служителите на Българската православна църква. В последните години около храма „Св. Петка” се изгражда манастирски комплекс.

Всяка година в Рупите на Успение Богородично (15 август) се провежда събор. Хиляди хора се събират и на 14 октомври, когато е храмовият празник – Петковден. През 2009 г. на възвишението срещу църквата е изградена пространствена композиция от камъни във формата на кръст, по която хората могат да се изкачват.

Така благодарение на популярността на Ванга и възникващия култ към нея, съчетани с изграждането на новия храм и с природните дадености на местността, Рупите се превръщат в един от новите поклоннически центрове на България.

Фотогалерия